Roladki z bakłażanów z pastą orzechową
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 2 średnie |
czosnek | 2 ząbki |
cynamon | 1/4 łyżeczki |
mielona kolendra | 1/4 łyżeczki |
orzechy włoskie mielone | 250g |
oliwa | 3 łyżki |
chili | szczypta |
sól i pieprz | |
posiekana świeża kolendra | garść |
olej do smażenia |
Co prawda w przepisie jest napisane „4 porcje” ale roladki są tak pyszne, że lepiej zrobić więcej.
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Spłukać zimną wodą, osuszyć, usmażyć na oleju. Orzechy zetrzeć na tarce do bakalii lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać orzechy z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny i przyprawami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta rozrzedzić ją wodą (dodawać ją ostrożnie, powoli). Posmarować plastry bakłażanów pastą i zrolować. Schłodzić w lodówce. Podawać obsypane ziarnami granatu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.