- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 2 średnie |
czosnek | 2 ząbki |
cynamon | 1/4 łyżeczki |
mielona kolendra | 1/4 łyżeczki |
orzechy włoskie mielone | 250g |
oliwa | 3 łyżki |
chili | szczypta |
sól i pieprz | |
posiekana świeża kolendra | garść |
olej do smażenia | |
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Spłukać zimną wodą, osuszyć, usmażyć na oleju. Orzechy zetrzeć na tarce do bakalii lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać orzechy z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny i przyprawami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta rozrzedzić ją wodą (dodawać ją ostrożnie, powoli). Posmarować plastry bakłażanów pastą i zrolować. Schłodzić w lodówce. Podawać obsypane ziarnami granatu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...