Rolada z malinami
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
jajka | 4 |
mąka | 75 g |
cukier | 120 g |
Masa: | |
śmietanka kremówka | 500 ml |
maliny | 300 g |
cukier puder |
Jajka wbić do metalowej lub żaroodpornej miski, ustawić ja na parze. Dodać do jajek cukier. Ubijać aż masa stanie się wyraźnie puszysta. Zdjąć miskę z pary i ubijać nadal aż masa wystygnie. Porcjami dodawać przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Płaską, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200C. Wylać ciasto na blachę i wyrównać. Piec ok. 5-6 minut. Wyjąć ciasto wraz z pergaminem. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier. Ubić śmietankę, wymieszać z cukrem i malinami. Rozprowadzić nadzienie na cieście. Zwinąć roladę, pomagając sobie ściereczką. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Podawać roladę pokrojoną na kawałki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.