Rolada z malinami

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
jajka 4
mąka 75 g
cukier 120 g
Masa:
śmietanka kremówka 500 ml
maliny 300 g
cukier puder
Ten deser można przygotować tylko ze świeżych owoców. Trzeba korzystać z sezonu.

Jajka wbić do metalowej lub żaroodpornej miski, ustawić ja na parze. Dodać do jajek cukier. Ubijać aż masa stanie się wyraźnie puszysta. Zdjąć miskę z pary i ubijać nadal aż masa wystygnie. Porcjami dodawać przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Płaską, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200C. Wylać ciasto na blachę i wyrównać. Piec ok. 5-6 minut. Wyjąć ciasto wraz z pergaminem. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier. Ubić śmietankę, wymieszać z cukrem i malinami. Rozprowadzić nadzienie na cieście. Zwinąć roladę, pomagając sobie ściereczką. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Podawać roladę pokrojoną na kawałki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.