Rolada z konfiturą z róży
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 4 |
mąka | 75 g |
cukier | 120 g |
Konfitura z róży | 200 g |
cukier puder do posypania |
Zwykła biszkoptowa rolada nabiera szlachetności i smaku napełniona konfiturą różaną ze Spiżarni Smaków Życia
Jajka wbić do metalowej lub żaroodpornej miski, ustawić ja na parze. Dodać do jajek cukier. Ubijać aż masa stanie się wyraźnie puszysta. Zdjąć miskę z pary i ubijać nadal aż masa wystygnie. Porcjami dodawać przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Płaską, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200C. Wylać ciasto na blachę i wyrównać. Piec ok. 5-6 minut. Wyjąć ciasto wraz z pergaminem. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier. Posmarować ciasto konfiturą różaną ( kup konfiturę) i mocno zwinąć, pomagając sobie ściereczką. Posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.