Rolada z bitą śmietaną i malinami

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 2
mąka pszenna 75 g
cukier 100 g
kremówka 36% 300 ml
maliny 300 g
cukier puder do śmietany i posypania
To ciasto można przyrządzić tylko ze świeżych malin. Korzystajmy z sezonu.

Jajka wbić do metalowej lub żaroodpornej miski, ustawić ją na parze. Dodać do jajek cukier. Ubijać aż masa stanie się wyraźnie puszysta. Zdjąć miskę z pary i ubijać nadal aż masa wystygnie. Porcjami dodawać przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Płaską, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200C. Wylać ciasto na blachę i wyrównać. Piec ok. 5-6 minut. Wyjąć ciasto wraz z pergaminem. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier. Ubić kremówkę. Umyć i osuszyć maliny. Wymieszać  owoce ze śmietaną, ewentualnie dodać cukier do smaku i nałożyć na ciasto. Zrolować. Włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.