Rolada z bitą śmietaną i malinami
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 2 |
mąka pszenna | 75 g |
cukier | 100 g |
kremówka 36% | 300 ml |
maliny | 300 g |
cukier puder do śmietany i posypania |
Jajka wbić do metalowej lub żaroodpornej miski, ustawić ją na parze. Dodać do jajek cukier. Ubijać aż masa stanie się wyraźnie puszysta. Zdjąć miskę z pary i ubijać nadal aż masa wystygnie. Porcjami dodawać przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Płaską, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200C. Wylać ciasto na blachę i wyrównać. Piec ok. 5-6 minut. Wyjąć ciasto wraz z pergaminem. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier. Ubić kremówkę. Umyć i osuszyć maliny. Wymieszać owoce ze śmietaną, ewentualnie dodać cukier do smaku i nałożyć na ciasto. Zrolować. Włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.