- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 2 |
mąka pszenna | 75 g |
cukier | 100 g |
kremówka 36% | 300 ml |
maliny | 300 g |
cukier puder do śmietany i posypania | |
Jajka wbić do metalowej lub żaroodpornej miski, ustawić ją na parze. Dodać do jajek cukier. Ubijać aż masa stanie się wyraźnie puszysta. Zdjąć miskę z pary i ubijać nadal aż masa wystygnie. Porcjami dodawać przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Płaską, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200C. Wylać ciasto na blachę i wyrównać. Piec ok. 5-6 minut. Wyjąć ciasto wraz z pergaminem. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier. Ubić kremówkę. Umyć i osuszyć maliny. Wymieszać owoce ze śmietaną, ewentualnie dodać cukier do smaku i nałożyć na ciasto. Zrolować. Włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...