Rolada śląska, czyli zrazy zawijane
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
wołowina zrazówka | 600 g |
boczek wędzony | 150 g |
kiszone ogórki | 4 |
cebula | 1 duża |
musztarda | 4 łyżeczki |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4 ziarenka |
chleb razowy | 1 kromka |
sól i pieprz | do smaku |
olej lub smalec | do smażenia |
wódka | kieliszek |
Śląski klasyk, w innych częściach Polski znany jako zrazy zawijane.
Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, każdy posmarować musztardą. Cebulę obrać i pokroić w kostkę a boczek i ogórek pokroić w słupki. Posypać plastry cebulą a boczek i ogórek ułożyć wzdłuż szerszego boku rolady, przyprawić pieprzem. Ciasno zwinąć płaty mięsa w roladę i spiąć szpilkami lub związać nitką. Na patelni lub w rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, obsmażać roladki ze wszystkich stron, podlać wodą, dodać kromkę razowca, liść laurowy i ziele, posolić i dusić do miękkości mięsa. Jeżeli mięso po godzinie nie nabiera miękkości podlać kieliszkiem wódki. Kiedy mięso będzie miękkie odparować nadmiar płynu. Podawać z kluskami śląskimi i kapustą modrą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.