- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
wołowina zrazówka | 600 g |
boczek wędzony | 150 g |
kiszone ogórki | 4 |
cebula | 1 duża |
musztarda | 4 łyżeczki |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4 ziarenka |
chleb razowy | 1 kromka |
sól i pieprz | do smaku |
olej lub smalec | do smażenia |
wódka | kieliszek |
Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, każdy posmarować musztardą. Cebulę obrać i pokroić w kostkę a boczek i ogórek pokroić w słupki. Posypać plastry cebulą a boczek i ogórek ułożyć wzdłuż szerszego boku rolady, przyprawić pieprzem. Ciasno zwinąć płaty mięsa w roladę i spiąć szpilkami lub związać nitką. Na patelni lub w rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, obsmażać roladki ze wszystkich stron, podlać wodą, dodać kromkę razowca, liść laurowy i ziele, posolić i dusić do miękkości mięsa. Jeżeli mięso po godzinie nie nabiera miękkości podlać kieliszkiem wódki. Kiedy mięso będzie miękkie odparować nadmiar płynu. Podawać z kluskami śląskimi i kapustą modrą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...