Rolada biszkoptowa z rabarbarem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
rabarbar łodygi | 500g |
śmietanka kremówka | 500ml |
cukier | 150g |
ciasto: |
jajka | 4 |
mąka | 75g |
cukier do ciasta | 125 |
Rabarbar, umyć pokroić w kawałki, zasypać 100 g cukru na 15 minut. Dusić na małym ogniu 5-6 minut. Metalową miskę ustawić na garnku z gotująca się wodą. Ubijać w niej jaja z cukrem aż masa wyraźnie urośnie. Zdjąć z pary, ubijać jeszcz5 minut, aby masa ostygła. Dosypać przesiana mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć papierem płaską formę do pieczenia. Wlać ciasto. Piec 6-7 minut w temperaturze 190C. Wyjąc ciasto razem z papierem z formy. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem kawałek papieru do pieczenia. Położyć na nim biszkopt papierem do góry. Zdjąć papier. Ubić kremówkę z resztą cukru. Wymieszać z rabarbarem. Posmarować ciasto nadzieniem i zwinąć roladę pomagając sobie papierem. Ułożyć „szwem” do dołu. Ozdobić kleksami śmietanki lub posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.