- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
rabarbar łodygi | 500g |
śmietanka kremówka | 500ml |
cukier | 150g |
ciasto: |
jajka | 4 |
mąka | 75g |
cukier do ciasta | 125 |
Rabarbar, umyć pokroić w kawałki, zasypać 100 g cukru na 15 minut. Dusić na małym ogniu 5-6 minut. Metalową miskę ustawić na garnku z gotująca się wodą. Ubijać w niej jaja z cukrem aż masa wyraźnie urośnie. Zdjąć z pary, ubijać jeszcz5 minut, aby masa ostygła. Dosypać przesiana mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć papierem płaską formę do pieczenia. Wlać ciasto. Piec 6-7 minut w temperaturze 190C. Wyjąc ciasto razem z papierem z formy. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem kawałek papieru do pieczenia. Położyć na nim biszkopt papierem do góry. Zdjąć papier. Ubić kremówkę z resztą cukru. Wymieszać z rabarbarem. Posmarować ciasto nadzieniem i zwinąć roladę pomagając sobie papierem. Ułożyć „szwem” do dołu. Ozdobić kleksami śmietanki lub posypać cukrem pudrem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...