Rogaliki

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 2 szt
jogurt typu greckiego 2 łyżki
margaryna 1 szt
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
drożdze 5 dk
mąka 1 kg
konfitury z malin lub jabłek 1 słoiczek
cukier puder 1 opakowanie

Wszystkie skladniki mieszamy razem na pulchną masę,ciasto kroimy na 8 cześci, rozwałkujemy każdy kawałek ciasta po kolei.Duży talerz przykładamy do ciasta i nożem wycinamy koło. Ciasto dzielimy na trójkąty, w srodek kładziemy dżemy i zwijamy w rogalik.Wychodzi 6 rogalików z jednego koła.Blachę smarujemy margaryną i kładziemy na niej zrobione rogaliki.Blachę chowamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do 20 m w 200st.Wykładamy na talerz i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.