- Czas przygotowania 50 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
na ciasto: | |
mąka | 500g |
masło | 200g |
drożdze | 5 g |
mleko | 2 łyżki |
śmietana 22% | 2-3 łyżki |
cukier | 1łyżeczka |
żółtka | 2 |
jajka | 1 |
na farsz | |
kaszanka | 500g |
cebule | 2 |
jabłka | 2 |
smalec | 2 łyżki |
majeranek (niekoniecznie) | |
sól i pieprz | |
na farsz: | |
Rozrobić drożdże mlekiem i cukrem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Kaszankę obrać ze skóry. Cebule posiekać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać smalec na patelni, zeszklić cebulę, dodać jabłka, a na końcu kaszankę. Usmażyć. Doprawić, dodając ewentualnie majeranek. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę posiekać z masłem. Dodać podrośnięte drożdże, łyżeczkę soli, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Na stolicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto. Wycinać szklanką kółka. Na każde kółko kłaść łyżeczkę nadzienia. Zlepiać pierożki, dokładnie dociskając brzegi. Posmarować wierzch pierożków roztrzepanym jajkiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C aż będą rumiane.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...