Rogaliki migdałowo-waniliowe
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mielone migdały | 100g |
mąka | 280g |
masło | 210g |
cukier | 80g |
posypka: | |
cukier puder | 100g |
wanilia | laska |
Są niewiarygodnie kruche, oczywiście jeśli przyrządzi się je według przepisu – chłodząc dwa razy. Warto.
Cukier puder wymieszać z wyskrobanym miąższem wanilii. Chyba, że mamy własny, aromatyczny cukier waniliowy. Z podanych tych składników wyrobić kruche ciasto. Wstawić do lodówki do wychłodzenia. Uformować rogaliki odrywając kawałeczki ciasta i rolując je na dłoni. Wstawić do lodówki lub wystawić na balkon aby porządnie stwardniały. Piec 20 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu poczekać, aż odrobinkę wystygną i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze waniliowym. Przechowywać zamknięte.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.