Rogaliki migdałowo-waniliowe

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mielone migdały 100g
mąka 280g
masło 210g
cukier 80g
posypka:
cukier puder 100g
wanilia laska
Są niewiarygodnie kruche, oczywiście jeśli przyrządzi się je według przepisu – chłodząc dwa razy. Warto.

Cukier puder wymieszać z wyskrobanym miąższem wanilii. Chyba, że mamy własny, aromatyczny cukier waniliowy. Z podanych tych składników wyrobić kruche ciasto. Wstawić do lodówki do wychłodzenia. Uformować rogaliki odrywając kawałeczki ciasta i rolując je na dłoni. Wstawić do lodówki lub wystawić na balkon aby porządnie stwardniały. Piec 20 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu poczekać, aż odrobinkę wystygną i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze waniliowym. Przechowywać zamknięte.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.