- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mielone migdały | 100g |
mąka | 280g |
masło | 210g |
cukier | 80g |
posypka: | |
cukier puder | 100g |
wanilia | laska |
Cukier puder wymieszać z wyskrobanym miąższem wanilii. Chyba, że mamy własny, aromatyczny cukier waniliowy. Z podanych tych składników wyrobić kruche ciasto. Wstawić do lodówki do wychłodzenia. Uformować rogaliki odrywając kawałeczki ciasta i rolując je na dłoni. Wstawić do lodówki lub wystawić na balkon aby porządnie stwardniały. Piec 20 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu poczekać, aż odrobinkę wystygną i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze waniliowym. Przechowywać zamknięte.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...