Risotto z grzybami
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż do risotto (arborio) | 200g |
świeże grzyby leśne | 200g |
cebula | 1 |
białe wino wytrawne | 150 ml |
bulion warzywny | 750 ml |
Parmezan tarty | 50g |
masło | 100g |
natka pietruszki posiekana | 1łyżka |
oliwa | 3 łyżki |
sól i pieprz |
Rissotto ze świeżymi grzybami najlepsze jest z prawdziwków.
Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Bulion doprowadzić do wrzenia i postawić na malutkim ogniu, aby cały czas był gorący. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać grzyby, podsmażyć. Dodać ryż. Podsmażać aż stanie się szklisty. Wlać wino, odparować. Dodać tyle bulionu aby zakrył ryż, zamieszać. Przykryć, gotować na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie płyn wlać następna chochelkę bulionu, zamieszać, przykryć. Powtarzać te czynności aż ryż będzie miękki. Odstawić z ognia. Dodać masło i parmezan. Przykryć. Podawać po 5 minutach posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.