- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż do risotto (arborio) | 200g |
świeże grzyby leśne | 200g |
cebula | 1 |
białe wino wytrawne | 150 ml |
bulion warzywny | 750 ml |
Parmezan tarty | 50g |
masło | 100g |
natka pietruszki posiekana | 1łyżka |
oliwa | 3 łyżki |
sól i pieprz | |
Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Bulion doprowadzić do wrzenia i postawić na malutkim ogniu, aby cały czas był gorący. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać grzyby, podsmażyć. Dodać ryż. Podsmażać aż stanie się szklisty. Wlać wino, odparować. Dodać tyle bulionu aby zakrył ryż, zamieszać. Przykryć, gotować na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie płyn wlać następna chochelkę bulionu, zamieszać, przykryć. Powtarzać te czynności aż ryż będzie miękki. Odstawić z ognia. Dodać masło i parmezan. Przykryć. Podawać po 5 minutach posypane posiekaną natką pietruszki.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...