- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
zielone szparagi | 600 g |
białe półwytrawne wino | 1 szklanka |
ryż do risotto arborio lub carnaroli | 400 g |
bulion warzywny | 1,5 litra |
oliwa | 4łyżki |
masło | 4łyżki |
sól, świeżo zmielony zielony pieprz | |
parmezan | 100 g |
natka pietruszki | mały pęczek |
koperek | mały pęczek |
Obrać szparagi i ugotować w bulionie, uważając aby czubki się nie rozgotowały. Wyjąc szparagi i pokroić na kawałki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wsypać ryż i mieszać, aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, mieszać aż ryż wchłonie wino. Dolewać po chochli gorącego bulionu, w którym gotowały się szparagi, mieszać, aż ryż wchłonie bulion. Risotto będzie gotowe, kiedy ryż stanie się miękki, kremowy z zewnątrz a sprężysty w środku. Kiedy jest już prawie gotowy dodać szparagi, jeśli to konieczne to jeszcze chochlę bulionu, zamieszać. Poczekać aż ryż wchłonie nadmiar płynu, dodać masło, wymieszać, zgasić ogień, przykryć i odczekać przed podaniem 5 minut. Na talerzach oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać parmezanem i posiekanym koperkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...