Risotto z prawdziwkami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
prawdziwki | 500 g |
ryż do risotto | 2 szklanki |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
białe wytrawne wino | 2 kieliszki |
bulion warzywny lub cielęcy | 1 litr |
parmezan | 150 g |
natka pietruszki | mały pęczek |
świeży tymianek | 3 gałązki |
sól i pieprz do smaku | |
oliwa | 2 łyżki |
masło | 125 g |
Prawdziwki oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Utrzeć 100 g parmezanu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła wsypać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażać. Kiedy cebula zmięknie dodać ryż i przesmażyć aż będzie szklisty. Wówczas dolać wino i dodać prawdziwki. Zmniejszyć ogień i mieszać aż ryż wchłonie wino. Kiedy to nastąpi, dolać chochlę bulionu, wymieszać. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolać kolejną porcję bulionu, aż ryż będzie miękki i kleisty na zewnątrz i lekko twardy w środku. Zdjąć z ognia. Dodać sól, pieprz, tymianek. Dodać masło i parmezan, wymieszać. Pozostawić pod przykryciem gorące risotto z prawdziwkami na około 5 minut. Posypać posiekaną natką przed podaniem. Oprószyć risotto wiórkami parmezanu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.