- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
prawdziwki | 500 g |
ryż do risotto | 2 szklanki |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
białe wytrawne wino | 2 kieliszki |
bulion warzywny lub cielęcy | 1 litr |
parmezan | 150 g |
natka pietruszki | mały pęczek |
świeży tymianek | 3 gałązki |
sól i pieprz do smaku | |
oliwa | 2 łyżki |
masło | 125 g |
Prawdziwki oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Utrzeć 100 g parmezanu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła wsypać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażać. Kiedy cebula zmięknie dodać ryż i przesmażyć aż będzie szklisty. Wówczas dolać wino i dodać prawdziwki. Zmniejszyć ogień i mieszać aż ryż wchłonie wino. Kiedy to nastąpi, dolać chochlę bulionu, wymieszać. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolać kolejną porcję bulionu, aż ryż będzie miękki i kleisty na zewnątrz i lekko twardy w środku. Zdjąć z ognia. Dodać sól, pieprz, tymianek. Dodać masło i parmezan, wymieszać. Pozostawić pod przykryciem gorące risotto z prawdziwkami na około 5 minut. Posypać posiekaną natką przed podaniem. Oprószyć risotto wiórkami parmezanu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...