Risotto z pieczarkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż do risotto 1 szklanka
pieczarki 300 g
białe wino pół szklanki
cebula 1
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
oliwa 5 łyżek
Parmezan tarty 4 łyżki
bulion warzywny 1 litr
koperek lub natka pietruszki posiekane 4 łyżki
sól i pieprz do smaku
Pieczarki są dostępne przez cały rok, niedrogie i bardzo zdrowe. A risotto w pieczarkami robi się łatwo i szybko.

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na oliwie usmażyć pieczarki na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię włożyć cebulę i czosnek, gdy staną się szkliste dodać ryż i smażyć aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, poczekać aż odparuje i wlać chochelkę gorącego bulionu, zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu. Stopniowo dodawać gorący bulion po chochelce, za każdym razem dodając następną porcję dopiero wtedy gdy ryż wchłonie poprzednią. Po 17 minutach gotowania ryżu dodajemy pieczarki i gotujemy razem jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i parmezan i odstawiamy na 2-3 minuty. Podajemy posypane koperkiem lub natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.