- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż do risotto | 1 szklanka |
pieczarki | 300 g |
białe wino | pół szklanki |
cebula | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
masło | 2 łyżki |
oliwa | 5 łyżek |
Parmezan tarty | 4 łyżki |
bulion warzywny | 1 litr |
koperek lub natka pietruszki posiekane | 4 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na oliwie usmażyć pieczarki na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię włożyć cebulę i czosnek, gdy staną się szkliste dodać ryż i smażyć aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, poczekać aż odparuje i wlać chochelkę gorącego bulionu, zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu. Stopniowo dodawać gorący bulion po chochelce, za każdym razem dodając następną porcję dopiero wtedy gdy ryż wchłonie poprzednią. Po 17 minutach gotowania ryżu dodajemy pieczarki i gotujemy razem jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i parmezan i odstawiamy na 2-3 minuty. Podajemy posypane koperkiem lub natką pietruszki.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...