Risotto z owocami morza
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
owoce morza mrożone | 500 g |
wywar warzywny lub rybny | 1,5 litra |
oliwa | 2 łyżki |
śmietanka kremówka | 50 ml |
białe wytrawne wino | 100 ml |
ryż na risotto | 200 g |
szalotka | 1 |
masło | 30 g |
Klasyczny przysmak kuchni włoskiej dostępny w Polsce dzięki mrożonkom.
Zagotować wywar z owocami morza. Zmniejszyć ogień do minimum. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną szalotkę, dodać ryż i mieszając smażyć kilka sekund. Wlać wino i mieszając zaczekać aż odparuje. Chochla za chochlą wlewać wrzący wywar z owocami morza, dodając następny dopiero wówczas gdy ryż wchłonie cały płyn. Mieszać. Gdy ryż nabierze aksamitnej konsystencji zdjąć z ognia. Odczekać 2 minuty, dodać masło i śmietankę, zamieszać i natychmiast podawać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.