- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
owoce morza mrożone | 500 g |
wywar warzywny lub rybny | 1,5 litra |
oliwa | 2 łyżki |
śmietanka kremówka | 50 ml |
białe wytrawne wino | 100 ml |
ryż na risotto | 200 g |
szalotka | 1 |
masło | 30 g |
Zagotować wywar z owocami morza. Zmniejszyć ogień do minimum. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną szalotkę, dodać ryż i mieszając smażyć kilka sekund. Wlać wino i mieszając zaczekać aż odparuje. Chochla za chochlą wlewać wrzący wywar z owocami morza, dodając następny dopiero wówczas gdy ryż wchłonie cały płyn. Mieszać. Gdy ryż nabierze aksamitnej konsystencji zdjąć z ognia. Odczekać 2 minuty, dodać masło i śmietankę, zamieszać i natychmiast podawać.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...