- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż | 300g |
bulion warzywny | 1,5l |
białe wino | 100 ml |
kapusta włoska | pół |
cebula | 1 |
drobna fasolka | 200g |
masło | 3 łyżki |
parmezan | 50g |
kumin sproszkowany | 1 łyżeczka |
sól i pieprz | |
Namoczyć fasolkę na noc. Następnego dnia ugotować i odcedzić. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kumin. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż i smażyć, aż ziarenka ryżu będą szkliste. Dolać wino i mieszając, odparować. Kapustę pokroić w paski. Zagotować bulion. Dolewać wrzący bulion do ryżu po jednej chochelce, przykrywać i czekać aż ryż wchłonie płyn. Po 10 minutach wrzucić kapustę do wrzącego bulionu i nadal dolewać do ryżu razem z kapustą aż do wlania całego płynu. Gdy ryż będzie miękki, dodać fasolkę, zamieszać, dodać resztę masła i starty parmezan. Przykryć i odstawić na kilka minut.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...