Rhode Island clam chowder
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
małże brzytwy lub sercówki świeże | 2 kg |
olej | 1 łyżka |
boczek wędzony | 100g |
szalotki | 2 |
seler naciowy | 3 gałązki |
filet z dorsza | 200g |
ziemniaki | pół kilo |
mleko | 3 szklanki |
listek laurowy | 2 |
sól i pieprz do smaku | |
mąka | 1łyżka |
tymianek | garść |
Wrzucić małże do wody z solą, umyć. Te, które się otworzą wyrzucić. Zmienić wodę kilka razy. Włożyć małże do dużego garnka. Dolać szklankę wody. Przykryć i gotować 10-12 minut aż się otworzą. Wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Wyjąć małże ze skorupek. Włożyć do wywaru z gotowania. Odstawić. Boczek pokroić w kosteczkę. Usmażyć boczek na oleju. Dodać posiekane szalotki i selera pokrojonego w plasterki. Smażyć aż szalotki będą złote. Dodać mąkę i smażyć minutę. Odcedzić małże. Dolać wywar z małży (powinno go być pół litra, w razie potrzeby uzupełnić wodą) i 3 szklanki wody. Dodać tymianek i listek laurowy. Kartofle obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do płynów. Gotować na malutkim ogniu. Gdy kartofle będą prawie miękkie dodać dorsza pokrojonego w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać pokrojone małże. Zagrzać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać. Uwaga: zamiast świezych małży można użyć małży z puszki w sosie własnym. Wówczas pomijamy pierwszą część przepisu a małże dodajemy do zupy razem z zalewą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.