Remoulada z selera
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
seler | 450 g |
zółtko | 1 duże |
musztarda Dijon | 1 łyżka |
czerwony ocet winny | 1/2 łyżeczki |
natka pietruszki drobno posiekana | 2 łyżki |
olej słonecznikowy | 150 ml |
sok z cytryny do zakwaszenia wody | 1 1/2 łyżeczka |
sól do zakwaszonej wody | 1 łyżeczka |
sól, pieprz |
To bardzo klasyczne danie kuchni francuskiej składa się z niewielu składników, ale wymaga trochę pracy.
Wymieszać w misce żółtko, musztardę i ocet.Zmiksować ręcznym blenderem, a potem nie przerywając blendowania powoli wlewać przez olej słonecznikowy, aż sos zacznie gęstnieć. Wlać pozostały olej wąskim, ciągłym strumieniem. Doprawić. Do miski wlać zimną wodę z kostkami lodu, dodać sok z cytryny i posolić. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do zakwaszonej wody, aby nie ściemniał. Odcisnąć lekko i osuszyć na czystej ściereczce. Wymieszać z remuladą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.