- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
seler | 450 g |
zółtko | 1 duże |
musztarda Dijon | 1 łyżka |
czerwony ocet winny | 1/2 łyżeczki |
natka pietruszki drobno posiekana | 2 łyżki |
olej słonecznikowy | 150 ml |
sok z cytryny do zakwaszenia wody | 1 1/2 łyżeczka |
sól do zakwaszonej wody | 1 łyżeczka |
sól, pieprz | |
Wymieszać w misce żółtko, musztardę i ocet.Zmiksować ręcznym blenderem, a potem nie przerywając blendowania powoli wlewać przez olej słonecznikowy, aż sos zacznie gęstnieć. Wlać pozostały olej wąskim, ciągłym strumieniem. Doprawić. Do miski wlać zimną wodę z kostkami lodu, dodać sok z cytryny i posolić. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do zakwaszonej wody, aby nie ściemniał. Odcisnąć lekko i osuszyć na czystej ściereczce. Wymieszać z remuladą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...