Raviolo z ricottą i płynnym żółtkiem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto makaronowe: | |
mąka | 200 g |
jajka | 6 |
sól | szczypta |
farsz | |
ricotta | 400 g |
świeżo starty parmezan | 100 g |
masło | 2 łyżki |
sól, pieprz | |
masło, szałwia |
Mąkę usypać na stolnicy, zrobić w środku wgłębienie. Wbić w nie dwa jajka i zagarniając mąkę do środka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, owinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na min. pół godziny.
Aby zrobić farsz trzeba wymieszać ricottę z parmezanem i masłem i rzyprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz przełożyć do szprycy cukierniczej albo mocnej plastikowej torebki z obciętym rogiem i włożyć do lodówki na godzinę, żeby stężał.
Ciasto makaronowe cienko rozwałkować i pociąć na kwadraty o boku 8-10 cm. Powinno powstać 12 kwadratów. Połowę kwadratów rozłożyć na stolnicy. Na środek każdego wycisnąć gniazdo z ricotty i umieścić w nim surowe żółtko. Posmarować brzegi ciasta wodą i delikatnie nakryć każdy kwadrat drugą warstwą ciasta. Docisnąć i ewentualnie odciąć nadmiar ciasta nożem.
Tak przygotowane raviolo gotować przez 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Podawać natychmiast po ugotowaniu, polane mocno rozgrzanym (aż zacznie się robić lekko brązowe i nabierze orzechowego aromatu) masłem z usmażonymi na nim listkami szałwii.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.