- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto makaronowe: | |
mąka | 200 g |
jajka | 6 |
sól | szczypta |
farsz | |
ricotta | 400 g |
świeżo starty parmezan | 100 g |
masło | 2 łyżki |
sól, pieprz | |
masło, szałwia | |
Mąkę usypać na stolnicy, zrobić w środku wgłębienie. Wbić w nie dwa jajka i zagarniając mąkę do środka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, owinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na min. pół godziny.
Aby zrobić farsz trzeba wymieszać ricottę z parmezanem i masłem i rzyprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz przełożyć do szprycy cukierniczej albo mocnej plastikowej torebki z obciętym rogiem i włożyć do lodówki na godzinę, żeby stężał.
Ciasto makaronowe cienko rozwałkować i pociąć na kwadraty o boku 8-10 cm. Powinno powstać 12 kwadratów. Połowę kwadratów rozłożyć na stolnicy. Na środek każdego wycisnąć gniazdo z ricotty i umieścić w nim surowe żółtko. Posmarować brzegi ciasta wodą i delikatnie nakryć każdy kwadrat drugą warstwą ciasta. Docisnąć i ewentualnie odciąć nadmiar ciasta nożem.
Tak przygotowane raviolo gotować przez 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Podawać natychmiast po ugotowaniu, polane mocno rozgrzanym (aż zacznie się robić lekko brązowe i nabierze orzechowego aromatu) masłem z usmażonymi na nim listkami szałwii.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...