Ratatuj a la Remy

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
na sos pomidorowo paprykowy, czyli piperadę:
żółta papryka 1
czerwona lub pomarańczowa papryka 1
oliwa extra vergine do piperady 2 łyżki
czosnek do piperady 2 posiekane ząbki
cebula do piperady ½ małej drobno posie
pomidory 3
liść laurowy 1
sól do piperady ½ łyżeczki
warzywa:
zielona cukinia 1 średnia
bakłażan wąski 1
pomidory rzymskie 4
na sos do pieczenia ratatuja:
oliwa extra vergine do sosu 2 łyżeczki
czosnek do sosu pół łyżeczki posieka
sól do sosu ćwierć łyżeczki
tymianek do sosu ćwierć łyżeczki
świeżo zmielony pieprz do sosu ćwierć łyżeczki
na sos vinaigrette:
piperada 1 łyżka
oliwa extra vergine na sos vinaigrette 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
tymianek świeży kilka listków
miód płynny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Wytwórnia „Pixar” przed produkcją filmu Ratatuj zleciła słynnemu szefowi kuchni, Thomasowi Kellerowi stworzenie przepisu na ratatuj wszechczasów. Potrawą wg receptury Kellera został w filmie uwiedziony krytyk kulinarny Ego – postrach wszystkich szefów kuchni. Trafiliśmy na ten przepis w Internecie i sprawdziliśmy go. Jest naprawdę znakomity!

Rozgrzać piekarnik do 230 C. Przekroić papryki na pół, usunąć pestki I błony. Ułożyć skórą do góry na papierze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aż skóra sczernienie. Wyjąć, przykryć do ostudzenia. Na patelni podgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Pomidory sparzyć, obrać i posiekać. Do cebuli z czosnkiem dodać pomidory i liść laurowy. Dusić na małym ogniu

Kiedy pomidory się gotują, obrać i posiekać pieczoną paprykę. Dodać paprykę do pomidorów i smażyć na małym ogniu, odkryte aż nadmiar płynu odparuje. Posolić i wyjąć liść laurowy. Zmiksować. Odłożyć jedną łyżkę sosu, resztę rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 130 C.

Przy pomocy mandoliny (tarki szczelinowej) lub bardzo ostrego noża cienko pokroić warzywa na plasterki, odłożyć każdy rodzaj warzywa do oddzielnej miseczki.  Warzywa układać naprzemiennie w rzędach aż do wyczerpania składników. Przygotować sos: wymieszać czosnek, oliwę, sól, tymianek, pieprz w małej miseczce. Skropić warzywa. Przykryć naczynie folią aluminiową szczelnie zaciskając ją wokół brzegów naczynia. Piec w temp 130 C aż warzywa będą miękkie (ok 2 godzin). Odkryć folię i dopiec jeszcze pół godziny.

Wymieszać składniki sosu vinaigrette. Porcje ratatouille wyjmować ostrożnie na talerze przy pomocy szpatułki i przed podaniem skrapiać sosem vinaigrette. Podawać gorące. Danie jest równie pyszne odgrzane następnego dnia. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.