Ratatouille
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | ok. pół kilo |
cebule | ok. pół kilo |
papryka czerwona | ok. pół kilo |
bakłażany | ok. pół kilo |
pomidory (bardzo dojrzałe) | ok. 1 kg |
oliwa | 2/3 szklanki |
tymianek | kilka gałązek |
świeża bazylia | pęczek |
listek laurowy | 1 |
czosnek | 3-4 ząbki |
sól i pieprz do smaku |
To tradycyjne danie kuchni prowansalskiej podbiło świat!
Obrać pomidory, pokroić na kawałki, usunąć pestki. Pokroić bakłażany i cukinie w duża kostkę. Papryki oczyścić i pokroić w paseczki. Cebule obrać pokroić w piórka. Do rondla o grubym dnie wlać 3 łyżki oliwy. Dodać cebule i papryki. (Papryki można wcześniej opalić i obrać ze skórki.) Gdy papryka zmięknie dodać pomidory, listek laurowy i połowę tymianku. Dodać sól i pieprz, przykryć i dusić powoli pod przykryciem 45 minut. W tym czasie na pozostałej oliwie obsmażyć cukinie i bakłażany. Dodać cukinie, bakłażany i roztarty czosnek do pozostałych warzyw i dusić na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostały tymianek (same listki) i porwaną bazylię.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.