Ratatouille

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinie ok. pół kilo
cebule ok. pół kilo
papryka czerwona ok. pół kilo
bakłażany ok. pół kilo
pomidory (bardzo dojrzałe) ok. 1 kg
oliwa 2/3 szklanki
tymianek kilka gałązek
świeża bazylia pęczek
listek laurowy 1
czosnek 3-4 ząbki
sól i pieprz do smaku
To tradycyjne danie kuchni prowansalskiej podbiło świat!

Obrać pomidory, pokroić na kawałki, usunąć pestki. Pokroić bakłażany i cukinie w duża kostkę. Papryki oczyścić i pokroić w paseczki. Cebule obrać pokroić w piórka. Do rondla o grubym dnie wlać 3 łyżki oliwy. Dodać cebule i papryki. (Papryki można wcześniej opalić i obrać ze skórki.) Gdy papryka zmięknie dodać pomidory, listek laurowy i połowę tymianku. Dodać sól i pieprz, przykryć i dusić powoli pod przykryciem 45 minut. W tym czasie na pozostałej oliwie obsmażyć cukinie i bakłażany. Dodać cukinie, bakłażany i roztarty czosnek do pozostałych warzyw i dusić na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostały tymianek (same listki) i porwaną bazylię.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.