Raki z kolendrą
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
mrozone raki | 2,5 kg |
cytryna | 3 |
papryka chili | 3 |
czosnek | 1 główka |
sól | 1,5 łyżki |
kolendra | duży pęczek |
Raki polskie są zagrożone wyginięciem. Dlatego nie zbierajmy ich pod żadnym pozorem! W sprzedaży znajdują się mrożone raki kanadyjskie, albo hiszpańskie, prawie tak samo dobre jak nasze rodzime.
W dużym rondlu zagotować 5 litrów wody z dwiema cytrynami przekrojonymi na pół, czosnkiem przekrojonym w poprzek, chili i solą. Gotować 25 minut. Wrzucić zamrożone raki, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć palnik.
Pozostawić raki w stygnącym wywarze na 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Posiekać kolendrę. Wymieszać raki z kolendrą, skropić sokiem z cytryny. Podawać z bagietką czosnkową i winem śliwkowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.