Raki w śmietanie z tymiankiem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
mrozone raki | 1 kg |
masło | 3 łyżki |
śmietana 22% | 150 ml |
koperek posiekany | 2łyżki |
tymianek posiekany | 1łyżka |
białe wino | pól szklanki |
bułka tarta | 2 łyżki |
sól | pół łyżeczki |
tymianek do dekoracji |
Co prawda raki w polskich sklepach są przeważnie chińskie to nadal możemy z nich przyrządzić znakomitą potrawę kuchni staropolskiej.
Raki zalać winem, przykryć, dusić 10 minut. Wyjąć raki. Do sosu dodać śmietanę, bułkę tartą, koperek, tymianek, sól. Odparować sos aż będzie gęsty. Dodać raki. Podawać ozdobione listami tymianku.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.