Ragout z batatami

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
bataty (słodkie ziemniaki) pół kilo
mięso wieprzowe od szynki pół kilo
papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
papryczka chili 1
listek laurowy 3
ziele angielskie 3-4
cebula 2
seler naciowy 4 gałązki
przecier pomidorowy 200 ml
oliwa ok. 6 łyżek
tymianek suszony 1 łyżka
natka pietruszki lub kolendra do posypania
sól i pieprz do smaku
Słodkie bataty sprawiają, że smak gulaszu staje się egzotyczny.

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę, nalać świeżej i gotować fasolę z listkiem laurowym i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę i obsmażone na oliwie mięso oraz posiekane chili. Dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w piórka, seler oczyścić z włókien i pokroić. Poddusić cebulę i seler na oliwie i dodać do duszącego się mięsa.  Bataty obrać, pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać bataty. Dusić 10 minut. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić papryką w proszku, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać na gorąco posypane posiekaną natką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.