Ragout z batatami
- Czas 45 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bataty (słodkie ziemniaki) | pół kilo |
mięso wieprzowe od szynki | pół kilo |
papryka słodka w proszku | 1 łyżeczka |
papryczka chili | 1 |
listek laurowy | 3 |
ziele angielskie | 3-4 |
cebula | 2 |
seler naciowy | 4 gałązki |
przecier pomidorowy | 200 ml |
oliwa | ok. 6 łyżek |
tymianek suszony | 1 łyżka |
natka pietruszki lub kolendra do posypania | |
sól i pieprz do smaku |
Słodkie bataty sprawiają, że smak gulaszu staje się egzotyczny.
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę, nalać świeżej i gotować fasolę z listkiem laurowym i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę i obsmażone na oliwie mięso oraz posiekane chili. Dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w piórka, seler oczyścić z włókien i pokroić. Poddusić cebulę i seler na oliwie i dodać do duszącego się mięsa. Bataty obrać, pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać bataty. Dusić 10 minut. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić papryką w proszku, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać na gorąco posypane posiekaną natką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.