- Czas przygotowania 45 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bataty (słodkie ziemniaki) | pół kilo |
mięso wieprzowe od szynki | pół kilo |
papryka słodka w proszku | 1 łyżeczka |
papryczka chili | 1 |
listek laurowy | 3 |
ziele angielskie | 3-4 |
cebula | 2 |
seler naciowy | 4 gałązki |
przecier pomidorowy | 200 ml |
oliwa | ok. 6 łyżek |
tymianek suszony | 1 łyżka |
natka pietruszki lub kolendra do posypania | |
sól i pieprz do smaku | |
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę, nalać świeżej i gotować fasolę z listkiem laurowym i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę i obsmażone na oliwie mięso oraz posiekane chili. Dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w piórka, seler oczyścić z włókien i pokroić. Poddusić cebulę i seler na oliwie i dodać do duszącego się mięsa. Bataty obrać, pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać bataty. Dusić 10 minut. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić papryką w proszku, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać na gorąco posypane posiekaną natką.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...