- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 200g |
drożdze | 20 g |
jajka | 1 |
masło | 2 łyżki |
kurki (świeże lub mrożone) | 500 g |
czerwona cebula | 1 |
masło klarowane do smażenia | |
natka pietruszki do posypania | |
śmietana gęsta | 250 ml |
mleko | 1,5 szklanki |
sól i pieprz do smaku | |
Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski mąkę. Wymieszać z drożdżami, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką dodać żółtko, roztopione masło, łyżeczkę soli, pianę z białek i resztę mleka. Wyrabiać drewnianą łyżką, ubijając aby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć z dwóch stron małe, dość grube placuszki na klarowanym maśle (można też użyć zwykłego masła, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliło). Cebulę obrać i posiekać. Oczyścić kurki. Zeszklić na maśle cebulę, dodać kurki. Usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać racuchy ze śmietaną i kurkami, posypane natką lub koperkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...