Tarta makowo-cytrynowa VOG

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 200 g
tarte migdały BM 30g
masło 100 g
jajko 1 sztuka
brązowy cukier 50 g
masa makowa 1
mak mielony BM 200g
mleko 5 łyżek
jajka 5 sztuk
śmietana 36 200 ml
miód 3 łyżki
cukier 1/2 szklanki
orzechy laskowe Kresto orzechy włoskie Kresto rodzynki Kresto migdały Kresto 200 g
Masa Cytrynowa 1
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
Naotarta skórka z dwóch cytrynzwa produktu 2 cytryny
sok z cytryny 150 ml

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką (jej nadmiar strzepać). Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować I wyłożyć nim formę. Ciasto po nakłuwać widelcem, położyć na nim papier do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi (może być także groch lub fasola). Ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika I piec 15 minut. 

Wykonanie masy cytrynowej:
Wszystkie składniki umieścić w misie i dokładnie zmiksować aż powstanie gładka masa.

<span rgb(26,="" 26,="" 26);="" font-family:="" 'helvetica="" neue',="" helvetica,="" arial,="" 'lucida="" grande',="" tahoma,="" verdana,="" sans-serif;="" font-size:="" 11px;="" line-height:="" 14px;"="">Na upieczoną tartę wyłożyć masę makową, a na nią masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC .</span></p><p></p><p></p> <p></p>

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.