Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką (jej nadmiar strzepać). Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować I wyłożyć nim formę. Ciasto po nakłuwać widelcem, położyć na nim papier do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi (może być także groch lub fasola). Ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika I piec 15 minut.
Wykonanie masy cytrynowej:
Wszystkie składniki umieścić w misie i dokładnie zmiksować aż powstanie gładka masa.
<span rgb(26,="" 26,="" 26);="" font-family:="" 'helvetica="" neue',="" helvetica,="" arial,="" 'lucida="" grande',="" tahoma,="" verdana,="" sans-serif;="" font-size:="" 11px;="" line-height:="" 14px;"="">Na upieczoną tartę wyłożyć masę makową, a na nią masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC .</span></p><p></p><p></p> <p></p>
- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 200 g |
tarte migdały BM | 30g |
masło | 100 g |
jajko | 1 sztuka |
brązowy cukier | 50 g |
masa makowa | 1 |
mak mielony BM | 200g |
mleko | 5 łyżek |
jajka | 5 sztuk |
śmietana 36 | 200 ml |
miód | 3 łyżki |
cukier | 1/2 szklanki |
orzechy laskowe Kresto orzechy włoskie Kresto rodzynki Kresto migdały Kresto | 200 g |
Masa Cytrynowa | 1 |
mąka ziemniaczana | 2 łyżeczki |
Naotarta skórka z dwóch cytrynzwa produktu | 2 cytryny |
sok z cytryny | 150 ml |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...