VOG - Placek świąteczny

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
duże jabłka 4 sztuki
olej Rapso 1/3 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1 łyżeczka
jajka 4 sztuki
Kresto orzechy laskowe 1/2 szklanki
Kresto orzechy włoskie 1/2 szklanki
Kresto suszone śliwki 1/2 szklanki
gorzka czekolada 100 gram
masło 1 łyżka
Śmietana 30 100ml

1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z olejem, cukrem i odstawiamy na 2 godz.
2. Po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, posiekane orzechy i śliwki, jajka, wszystko mieszamy, wykładamy na średnią blaszkę (ok.20x30cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godz. (do suchego patyczka), studzimy.
3. Śmietanę zagotowujemy z masłem, następnie zdejmujemy z palnika, wsypujemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia, do jednolitej konsystencji. Polewę wylewamy na wystudzony placek, wkładamy do lodówki, by zastygła.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.