1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z olejem, cukrem i odstawiamy na 2 godz.
2. Po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, posiekane orzechy i śliwki, jajka, wszystko mieszamy, wykładamy na średnią blaszkę (ok.20x30cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godz. (do suchego patyczka), studzimy.
3. Śmietanę zagotowujemy z masłem, następnie zdejmujemy z palnika, wsypujemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia, do jednolitej konsystencji. Polewę wylewamy na wystudzony placek, wkładamy do lodówki, by zastygła.
- Czas przygotowania 2 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
duże jabłka | 4 sztuki |
olej Rapso | 1/3 szklanki |
cukier | 1 szklanka |
mąka pszenna | 2 szklanki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
soda | 1 łyżeczka |
jajka | 4 sztuki |
Kresto orzechy laskowe | 1/2 szklanki |
Kresto orzechy włoskie | 1/2 szklanki |
Kresto suszone śliwki | 1/2 szklanki |
gorzka czekolada | 100 gram |
masło | 1 łyżka |
Śmietana 30 | 100ml |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...