" Tort urodzinowy " - tort szwarcwaldzki

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
śmietana 36 500ml
czekolada 100g
Kompot z wiśniami 1
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 400 g
wisniówka 200ml
cukier 3/4 szklanki
jajka 10 sztuk
mąka 10 łyżek
masło 125 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Barwniki do ciast 2 kolory czerwony i
gorąca woda 1 łyżka

Biszkopt.Jajka - rozdzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia, 3 łyżki kakao.Na końcu ubite białka , delikatnie mieszamy , ciasto ma być puszyste.

Masa śmietanowa: Ubijamy na sztywno bitą śmietanę, dodajemy cukier puder podczas ubijania. Kompot z wiśniami - wiśnie odcedzamy kompot przelewamy i dodajemy mąkę ziemniacząną , aby uzyskał formę kisielu, kiedy zgęstnieje dodajemy wiśnie i wiśniówke , delikatnie mieszamy.Odkładamy do ostygnięcia

Masa cukrowa - Do cukru pudru dajemu , gorącą wodę i masło w temperaturze pokojowej.Zagniatamy wszystko.Masę dzielimy na części i stosujemy barwnik spożywczy w zależności co chcemy z tej masy uzyskać. Ja robiłam tort na urodziny , pierwszy raz bawiąc się masą więc ulepiłam może nie idealnego Misia, ale jakże słodkiego ;) oraz serduszko i baloniki. :)

Biszkopt po ostygnięciu przekroiłam na 3 części , nałożyłam masę z wiśniami na to śmietanę, następnie znowu biszkopt , masę z wiśniami oraz śmietanę .Biszkopt - na który nałożyłam pozostałą bitą śmietanę i udekorowałam  figurkami z masy cukrowej.

Czekoladę starłam na wiórki i obsypałam boki tortu oraz jego kanty :)

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.