Orzeźwiający torcik, którego cytrynowa masa przełamuje słodycz miodowych krążków. Tort najlepiej podawać go na drugi dzień. Wtedy twarde miodowe krążki zmiękną od masy i powidła, a cały tort będzie miękki i rozpływający się w ustach.
Produkty od 1 -7 to składniki ciasta
Produkty od 8 do 11 to składniki masy cytrynowej
Produkty od 12 do 15 to składniki polewy
Składniki Ciasta
- 600 g mąki
- 2 jajka
- 120 g margaryny Palmy z Murzynkiem
- 180 g cukru
- 180 g miodu naturalnego lub sztucznego
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka
Masa cytrynowa
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 1 ½ kostki margaryny Palmy z Murzynkiem
Polewa
- Pół kostki margaryny Palmy z Murzynkiem
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
Oraz
- Powidło śliwkowe
Przygotowanie:
Krążki miodowe – Margarynę, cukier i miód podgrzać, a następnie przestudzić. Powstałą masę wlać do mąki, razem z jajkami i mlekiem, dodać sodę, zagnieść ciasto. Ciasto powielić na trzy części, rozwałkować u upiec (w temp. 180st przez około 15-20min) w dużej tortownicy (moja miała średnicę 29cm), każdy krążek oddzielnie.
Masa cytrynowa - Jajka z cukrem chwilę ucierać. Dodać połowę masła i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Pozostałą część masła utrzeć. Powoli ucierając dodawać po trochu masę jajeczną oraz sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Masa powinna być gładka i jednolita.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.
Wystudzone dwa krążki ciasta posmarować powidłem i masą cytrynową. Złożyć tort, nakładając jeden krążek na drugi. Trzeci krążek położyć na wierzch. Boki tortu obłożyć masą, a wierzch oblać polewą.
Za każdym razem tortownicę przed nałożeniem ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.