"Tort Urodzinowy" szpinakowo-orzechowy z

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
szpinak mrożony 200 g
mąka 1 szklanka
orzechy mielone 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajka 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1 łyżeczka
twaróg mielony 400 g
wiorki kokosowe 2 200 g
syrop mietowy 1 szklanka
barwnik spożywczy sypki 1/5 łyżeczki

1.szpinak rozmrażamy i maksymalnie odciskamy.

2. żółtka oddzielamy od białek.

3. w jednej misce miksujemy na gładka masę szpinak, żół†ka i olej.

4. w 2 mieszamy mąkę, orzechy, sodę, proszek i cukiej.

5. ubijamy pianę z białek.

6.mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. na końcu dodajemy piane z białek i delikatnie doprowadzamy składniki do stanu jednolitej masy.

7. Pieczemy ciasto w totrownicy (22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 st przez ok 45 minut (do tzw. suchego patyczka.

8. w czasie gdy ciasto będzie stygnąć przygotowujemy krem. Ser mielony, wiórki kokosowe, syrop miętowy i barwnik miksujemy dokładnie blenderem.

9. kremem przekładamy wystygnięte ciasto.

10. dekorujemy wedle uznania ;) Smacznego

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.