Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z wodą, dodajemy połowę cukru, cukier waniliowy i ubijamy na puszysty kogel-mogel. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru.Wykładamy masę białkową na kogel-mogel, dosypujemy na wierzch przesiana mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy masę do natłuszczonej tortownicy, pieczemy w temp. 170 przez 30 min. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na 3 krążki.
Bierzemy się za masę: jaja sparzamy wrzątkiem. Masło ucieramy z pudrem i żółtkami, dodajemy stopniowo ser. Ucieramy na gładką masę.
Dolny krążek biszkoptu smarujemy konfiturą, na to wykładamy część masy serowej, na to kolejny krążek i masa i znowu biszkopt. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy i wkładamy tort do lodówki.
Masa cukrowa:Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 min., stawiamy nad parą wodną i mieszamy do rozluźnienia. Dosypujemy glukozę i mieszamy uważając, by się nie zagotowało. dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia zanim margaryna rozpuści się całkowicie.Dodajemy olejek, łączymy z pudrem dosypując cukier stopniowo dokładnie wyrabiając masę aż stanie się plastyczna. Masę barwimy barwnikami w proszku, wałkujemy na blacie obsypanym mąką ziemniaczaną.
SMACZNEGO!!!