"Tort Urodzinowy" Czekoladowo kawowy z pomarańczową nutą

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jaja 6 szt
mąka pszenna 6 łyżek
cukier puder 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rum 4 łyżki
kakao 2 łyżki
budyń kawowy 1 szt
masło 1 kostka
cukier 6 łyżek
dżem pomarańczowy 1/2 słoika
orzechy włoskie mielon e 3 łyżki
barwnik spożywczy żółty 1 szczypta
Ciasto ;
Jaja wrzucamy do miski robota i ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem .
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i kakaem ,delikatnie mieszamy ,na koniec dodajemy rum .Wylewamy na foremkę tortową o srednicy 27cm i pieczemy ok 30 min  w 180st
Po upieczeniu odrazu układamy ciasto do góry nogami an deseczce ,dzięki temu będzie równiutki z każdej strony .Studzimy
Następnie przekrajamy na 3 części.
 
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu .Studzimy
 
Masło ucieramy na puszystą białą masę z cukrem ,następnie po 1 łyżce dodajemy budyń ,cały czas miksując .
 
Pierwszą część biszkoptu nasączamy rumem i smarujemy pomarańczowym dżemem ,przykrywamy drugim krążkiem ,znów nasączamy rumem i smarujemy masą kawową ,na to 3 krążek ,wierzch smarujemy cienko masą i posypujemy orzechami ,odrobinę masy zabarwiłam na żółto i zrobiłam napis ,a resztą udekorowałam tort .
 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.