"Słodki konkurs" Gęsta gorąca czekolada z likierem czekolada-chilli

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mleka 500 ml
śmietanki 18 50 ml
gorzkiej czekolady 05 tabliczki
ciemnego kakao 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej 15 łyżeczki
gorącej wody 50 ml
cukier według uznania
likieru czekoladachilli 12 kieliszki

Gęsta gorąca czekolada z likierem czekolada-chilli

Marzyłam o prawdziwej domowej gęstej gorącej czekoladzie. Oto ona :)

 

Składniki (2 porcje)

500 ml mleka

50 ml śmietanki 18%

0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

2 łyżeczki ciemnego kakao

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

50 ml gorącej wody

cukier (według uznania)

1-2 kieliszki likieru czekolada-chilli

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści.

Kakao rozpuścić w gorącej wodzie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Do mleka dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką. Cały czas mieszać. Odlać do szklanki trochę czekolady i wymieszać ze śmietaną. Po czym wlać śmietanę do czekolady.

Wszystko wymieszać trzepaczką, zagotować, za pomocą trzepaczki lekko spienić czekoladę. Posłodzić według uznania. Na koniec dodać likier, ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków.

 

Zamiast likiery można użyć chilli.

Czekoladę można udekorować bitą śmietaną, kakao lub startą czekoladą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.