Gęsta gorąca czekolada z likierem czekolada-chilli
Marzyłam o prawdziwej domowej gęstej gorącej czekoladzie. Oto ona :)
Składniki (2 porcje)
500 ml mleka
50 ml śmietanki 18%
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 ml gorącej wody
cukier (według uznania)
1-2 kieliszki likieru czekolada-chilli
Przygotowanie:
Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Kakao rozpuścić w gorącej wodzie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Do mleka dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką. Cały czas mieszać. Odlać do szklanki trochę czekolady i wymieszać ze śmietaną. Po czym wlać śmietanę do czekolady.
Wszystko wymieszać trzepaczką, zagotować, za pomocą trzepaczki lekko spienić czekoladę. Posłodzić według uznania. Na koniec dodać likier, ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków.
Zamiast likiery można użyć chilli.
Czekoladę można udekorować bitą śmietaną, kakao lub startą czekoladą.