Czekoladowy zawrót głowy
Suflet to bardzo delikatny i kapryśny deser. Jest także lekki, puszysty i pyszny – czekoladowy odlot :D Polecam.
Składniki:
140g gorzkiej czekolady
30 g miękkiego masła
Troszkę chłodnego masła do wysmarowania foremek
4 białka
40g cukru
Szczypta soli
3-4 szczypty chili
Gorzka, starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Wysmarowane masłem foremki wstawić do lodówki na kilkanaście minut przed wypełnieniem masą.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodać masło i chili. Białka ubić ze szczyptą soli, do piany dodawać po łyżce cukru. Dużą łyżkę ubitej piany dodać do czekolady i wymieszać powoli. Następnie dodać resztę piany i delikatnie mieszać.
Powstałą masę wylać do foremek.
Piec w 180 st z termoobiegiem.
Foremki wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Oczywiście to zależy od piekarnika – w jednych wystarczy 10 minut, w innych potrzeba 20 min (u mnie po 8 minutach środek sufletu jest lekko płynny, a po około 12 minutach suflety są upieczone).
Delikatnie wyjąć foremki z piekarnika tak, aby suflet nie opadł. Po wierzchu delikatnie posypujemy startą czekoladą.
Suflety należy podawać gorące, zamiast startej czekolady można posypać je cukrem pudrem. Trzeba pamiętać, by nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia – by nie opadły.